ارتباط پدر و دختر نوجوان یکی از مهمترین و پرتأثیرترین روابط خانوادگی است که میتواند تأثیر زیادی بر رشد و توسعه فردی و اجتماعی دختر داشته باشد. ارتباط مثبت و سالم پدر و دختر نه تنها به ارتقای روابط خانوادگی کمک میکند، بلکه به خودباوری، اعتماد به نفس و رشد فردی دختر نیز کمک میکند. در ادامه به بررسی راههایی که یک پدر میتواند از آنها برای برقراری ارتباط موثر با دختر نوجوان خود استفاده کند، میپردازیم.
یکی از مهمترین عوامل برای برقراری ارتباط موثر با دختر نوجوان، گوش دادن به او و به مشکلات و نگرانیهایش است. پدر باید به دختر خود گوش کند، بدون اینکه قضاوت کند یا راهحلهای خود را به او تحمیل کند. این احساس ارزشمندی را برای دختر ایجاد میکند که پدر به او اهمیت میدهد و به او اعتماد دارد.
همچنین، احترام به حریم شخصی دختر نیز بسیار مهم است. پدر باید از سوالهای خصوصی و ناراحتکننده پرهیز کند و باید از فرصتهایی که برای ارائه حمایت و تشویق به دختر ایجاد میشود، بهره ببرد. این حمایت و تشویق نه تنها انگیزه و انرژی دختر را بالا میبرد، بلکه او را به دستیابی به اهدافش تشویق و هدایت میکند.
به عنوان یک مرجع و راهنما، پدر باید دختر خود را در مواقع دشوار هدایت کند و او را در راههای صحیح و موفقیتآمیز هدایت کند. ارائه راهنمایی به دختر نوجوان نه تنها به او کمک میکند تا از اشتباهات گذشته یاد بگیرد، بلکه به او اعتماد به نفس و اعتماد به خود را نیز تقویت میکند.
به حریم شخصی و حریم خصوصی دختر خود احترام بگذارد. این اعمال باعث افزایش اعتماد و راحتی دختر نسبت به پدر میشود.
پدر باید از فرصتهایی که برای ارائه حمایت و تشویق به دختر ایجاد میشود، بهره ببرد. این حمایت و تشویق نه تنها انگیزه و انرژی دختر را بالا میبرد، بلکه او را به دستیابی به اهدافش تشویق و هدایت میکند.
در نهایت، ایجاد فضایی برای بحث و گفتگو با دختر نوجوان نیز بسیار مهم است. پدر باید فضایی فراهم کند تا دخترش بتواند در مورد مسائل مختلف به او توجه کند و با او گفتگو کند. این ارتباط نه تنها باعث افزایش اعتماد دختر به پدر میشود، بلکه به ایجاد روابط صمیمانه و محکم بین آنها کمک میکند.
با توجه به موارد فوق، پدر میتواند ارتباط موثر و سالمی با دختر نوجوان خود برقرار کند و به رشد و توسعه فردی و اجتماعی او کمک کند. این ارتباط نه تنها به دختر نوجوان کمک میکند تا به شخصیت قوی و پر اعتمادی تبدیل شود، بلکه به ارتقای روابط خانوادگی و افزایش همبستگی و تعامل در خانواده نیز کمک میکند.
رابطه پدر و دختری بخش اعظم سلامت روان دختران را تشکیل میدهد؛
رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران با تاکید بر اهمیت ارتباط مناسب دختران با پدران و با اشاره به سندروم مساله با پدر گفت دختران مبتلا به این سندرم معمولاً رفتارهای آسیب زایی را در ارتباط با جنس مخالف در پی میگیرند. ارتباطات خارج از عرف متعدد، ارتباط با مردان سن بالا و چسبندگی در روابط از جمله نشانههای رفتاری این افراد است. در واقع این دختران با انجام چنین رفتارهایی به دنبال پر کردن خلاءهای عاطفی به جامانده از جانب «پدر» خود هستند.
به گزارش میگنا دکتر فریبرز درتاج در گفتوگو با ایسنا، در آستانه روز پدر اظهار کرد: دختران زیادی در جامعه وجود دارند که به علت غفلتهای پدران و عدم دریافت محبت کافی از جانب آنها مورد آسیبهای جدی از جمله سندروم مساله پدرقرار گرفتهاند. این سندرم از جمله اختلالاتی است که برای دختران در اثر عدم ارتباط مناسب با پدرشان ایجاد میشود. عدم توجه و عدم ارضای نیازهای عاطفی دختران از جانب پدر در درون دختر یک خلاء عاطفی به وجود میآورد که این دختران با انجام رفتارهایی نظیر ارتباط خارج از عرف متعدد، ارتباط با مردان سن بالا و چسبندگی در روابط به دنبال پر کردن خلاءهای عاطفی به جامانده از جانب پدر خود هستند.
دختران بر اساس الگویی که از پدر دارند توقعاتشان از مردان دیگر را شکل می دهند؛
رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران، تیپهای شخصیتی، شیوههای فرزندپروری و مدیریت رفتار پدران را از جمله عوامل موثر در ارتباط بین دختر و پدر و روابط دختران با سایر مردان دانست و اظهار کرد: پدر اولین مردی است که دختر به عنوان جنس مذکر با او آشنا میشود. دختران بر اساس الگویی که از پدرشان در ذهن دارند، توقعاتشان را از مردان دیگر شکل می دهند. اگر دختری از پدرش متنفر باشد یا بسیار عاشق او باشد یا پدر بی کفایت و ناشایست یا بسیار موفق و مهربان داشته باشد، از تصویر او برای شکل دادن به انتظاراتی که از سایر مردان دارد استفاده میکند. بنابراین میتوان گفت که پدر نقش مهمی در معیارهای انتخاب و ارتباط دخترش با سایر مردان دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی از «پدران قدرتمند» به عنوان یکی از الگوهای موثر در ارتباط دختران با سایر مردان یاد کرد و درباره آن توضیح داد: داشتن پدران قدرتمند است که باعث شکل گیری نوعی آرمان گرایی در دختر می شود. زیرا دختر غرق در هیبت و عظمت پدرش است، در نتیجه مردانی را که دارای قدرت و هیبت پدرش نیستند، ناچیز میداند. اغلب برای این دختران سخت است که از پدر قدرتمندشان دور شوند. این دختران نیاز دارند تا آموزش داده شوند تا مردان را همانگونه که هستند، بپذیرد نه اینکه طبق تصورات دوران کودکی خود آنها را با پدر خود مقایسه کنند.
دخترانی که برای به دست آوردن عشق به هر دری میزنند؛
این روانشناس درباره الگوی «پدران بیمحبت» تصریح کرد: رابطه بد پدر و مادر می تواند تا همیشه روی زندگی عاطفی فرزندان سایه اندازد و حتی در بزرگسالی به صورت مانعی برای عشق دربیاید. وقتی پدر با مادر رابطهای معیوب داشته و یا نتوانسته است عشق کافی به فرزندان نشان دهد، در واقع اضطرابی دائمی در دختر ایجاد شده که باعث می شود دختر برای به دست آوردن عشق به هر دری بزند و هر چیزی را تحمل کرده و حتی شخصیتی مهرطلب پیدا کند.
وی در ادامه سخنان خود از پدرانی که “تنها سایهای از آنها در خانواده دیده میشود” به عنوان «پدران بیخیال» یاد و درباره آن تصریح کرد: بعضا دختران پدرانی که از نظر عاطفی بود و نبودشان در خانه به چشم نمی آید، علاقه چندانی به فرزند خود و کارهایی که انجام می دهد نشان نمیدهند و رابطه عاطفی خاصی میان آنها وجود ندارد، در بزرگسالی در جستجوی مردانی هستند که جلب توجه زیادی بکنند.
به گفته درتاج در مقابل پدران بیخیال با پدرانی کنترلگر و تندخو مواجه هستیم که در ارتباط این پدران با دختران، پدر برای دختر نوعی «تأیید» محسوب شده و روابط بین آن دو برای هر دو طرف اهمیت و برتری خاصی دارد.
همچنین رئیس انجمن روانشناسی تربیتی ایران معتقد است که رفتار کنترل کننده پدر منجر به شکل گیری احساس ترسی مبهم، اما مداوم در درون دختر میشود.